Förminska inte dig själv

Det finns ingenting positivt med att förminska sig själv.

Gunilla von Platen, bild från hennes IG

Bland det första jag noterade hos Gunilla von Platen när jag träffade henne i The Apprentice Sverige var hennes totala och fullständiga tro på sig själv och sin förmåga. Något som i ”janteland” lätt förväxlades med divighet på 80- och 90-talet när jag växte upp. Men idag förstår jag bättre.

Det finns inget divigt med att tro på sin kraft. Och det finns inget positivt med att förminska sig själv inför andra. Att be om ursäkt för sina mål, kunskaper eller styrkor lär endast våra barn och ungdomar att styrka är något ”som ska döljas”, och att det är finare att tvivla än att tro. På sig själv.

En sak jag har lärt mig efter över tio år som entreprenör, är att det kan vara ganska ensamt i början. Och tvivlare finns det gott om. Riskkapitalister tvekar, kunder söker trovärdighet och samarbetspartners vill inte vara först med att ta risk. Tvivel är en naturlig del av resan. Inget (!) kommer att bli bättre av att du tvivlar på dig själv.

Gunilla lyser upp ett rum. Hon tar för sig och håller inte tillbaka. Det betyder inte att andra bleknar i hennes skugga, utan snarare att hon visar väg med styrka och värme i kombination. Hon inspirerar, och det är värdefullt.

Oavsett hur det går i The Apprentice, så blev det första mötet med Gunilla en lärdom som jag värdesätter och aldrig skulle vilja vara utan.

Styrka utan ödmjukhet kan bli taggigt. Ödmjukhet utan lite tuffhet gör det svårt att leda företag. Jag tilltalas av mixen, och vill inte att en enda flicka, kvinna eller människa ska behöva be om ursäkt för den hen är. Var stolt över det som är du, och låt ingen förminska din kapacitet. Inte heller du själv.

%d bloggare gillar detta: