Empatiskt ledarskap

Fördelar och nackdelar med ett ”empatiskt ledarskap” – hur ser det ut utifrån?

Jahopp. Så har min passion för entreprenörskap (syftesdrivet sådant) tagit mig förbi andra avsnittet i The Apprentice Sverige. Och det var inte utan våndor… haha. Vi var från början 12 entreprenörer som möttes just för att vår passion för företagande överträffade eventuella risker med att bli granskade och bedömda av en potentiell investerare, på bästa sändningstid i TV4. Nu är 10 kvar.

Du som såg avsnittet ser att Gunilla von Platen och hennes grymma rådgivare, ger feedback kring mitt ledarskap. Att jag vill ha ”konsensus” till varje pris och att jag känner ett behov av att vara vän med alla. Naturligtvis har de en poäng i bedömningen, och jag vore en komplett idiot om jag inte tog vara på möjligheten att lyssna och lära. Tacksam för värdet.

Bild från TV4

Men en sak vill jag inte vika ifrån, och det är att vilja bryta fördomen om att duktiga företagsledare måste ha en hård yta. Ett tjockt skal. Förmågan att koppla bort känslorna. Då tror jag att vi missar en massa potential och talang, i människor som inte identifierar sig med de egenskaperna.

Jag behöver inte bli ”gillad till varje pris” när jag träffar medarbetare, kunder, samarbetspartners eller pitchar idéer. De som jobbat med mig vet att envishet och ”tuffhet” är en del av mixen. Jag tror inte att jag skulle ha varit där jag är idag, om drivkraften vore att aldrig våga stöta mig med någon eller något.

Från inspelningsperioden, september 2021

Däremot vill jag veta vad som finns på bordet. Hur ser gruppen ut och vilka styrkor och svagheter har vi som individer och gäng. Jag ”måste” ha ett öppet och ärligt klimat, där människorna drivs lika mycket (eller mer) av laget framför jaget. Äkta förtroende för varandra, och det kommer inte på en sekund. Som ledare går jag hellre bakom och ger en knuff ibland, än framför och pekar med hela handen. Jag fattar gärna beslut (både snabba och genomtänkta) men har svårt att gissa mig fram på tunn is.

Framförallt vill jag inte skilja på jobb och privatliv. Allt smälter ihop. Jag vill vara en anledning till att människor går framåt, mår bra och blir hörda. Att alla har en plats. Att växa företag genom tillväxt och utveckling hos varje individ. Och jag vill inte göra det med ett skal som jag inte har.

Hur det ser utifrån är andra bättre på att bedöma. Jag lyssnar och lär. Men förväxla aldrig en ”mjukare” approach med oförmåga att leda, driva eller nå mål. Hos någon.

Det finns olika sätt, och det viktigaste är att aktivt forma en kontext som ger de resultat du/ni vill ha! På alla plan!

%d bloggare gillar detta: