Människor förändras

Tro inte för en sekund att människor inte kan förändras. Kväv inte dig själv eller andra genom den missuppfattningen.

Vissa finner samhörighet i andras utanförskap. En del hävdar också att människor inte kan förändras, det läser jag ibland. Jag tror att det är helt fel.

De allra flesta små barn, de bara är. Glada och nyfikna och öppna inför livet. Det känslan förstärks av trygghet, förminskas av otrygghet. Kärleksfulla kontexter bygger, medan hårdhet tär. Det är klart att människor förändras av svek och utsatthet och våld och utanförskap. Eller vad som nu väntar i uppväxt, lärdomar, flykt eller kvarvarande.

Jag tror att väldigt få människor är onda, men att många bär ondska som skydd. Och att rädsla till slut blir likgiltighet.

En ung person som går igenom svårigheter är aldrig förlorad. Det tror inte jag. Om hemmet är otryggt kan vänner, skola och samhälle stötta upp. Medan ett tryggt hem kan väga upp för många externa tuffa miljöer. Jag tror inte att livet är lätt för någon, men att det blir lättare om man hjälps åt.

Det som sker i sociala medier är en förlängning av var och en, individer och gäng. Det är lätt att peka på brister och vända sina vänner mot någon eller något. Det är svårt att få gehör för… att värme vinner över hat om den värmen får fäste i rätt tid. En positiv gnista är alltid ett hopp. Känslan av tillhörighet är ett värdefullt och kraftfullt vapen, men det blir farligt om det används fel.

Till dig som tänker att du är hopplös, att det är hopplöst, vill jag säga att människor förändras. Ett dåligt år i skolan behöver bara vara ett dåligt år. En känsla av utanförskap kan föregå decennier av gemenskap. Du tror att du inte duger, men samtidigt är du någons medelpunkt. Kall kan bli varm, kaoset ger lärdomar om lugnet och vad som är viktigt på riktigt. Du, inte vad andra tror om dig, är svaret. Ge inte upp på dig själv. Du kommer att hitta dina sammanhang. Låt de inte vara präglade av uppgivenhet eller hat.

Det blåser hårda vindar i Sverige och världen, det är så lätt att peka på alla som gör fel. Jag tänker fortsätta tro att alla kan förändras, och att vi måste göra det bästa av det ♥️

%d bloggare gillar detta: