Kvinnligt entreprenörskap

Ibland när jag läser om kvinnligt entreprenörskap förmedlar artikeln (omedvetet?) en känsla av att själva ”fenomenet” är viktigare än företagets mission.

Att äga, driva och utveckla bolag är t o t a l t könlöst. Ändå känns det som att kvinnor oftare omskrivs som ”banbrytande”, ”modiga”, ”förebilder”. Och att artiklarna ofta illustreras med ”power”-bildval som gärna har ett visst glow…

Svårt att relatera. Det enda ”vi” vill, är att nå ut med våra lösningar, bidra med affärsnytta och få fler att känna till verksamhetens syfte och erbjudande. Vi jobbar i pyjamas och från kanten på ungarnas simskolebassäng, vi tar telefonmöten samtidigt som vi sköljer vinterkräkhinkar och vi avgudar våra eventuella respektive som gör att familjen håller ihop och att livet rullar lyckligt trots slithelvetet. Det underbara. Det icke-glamourösa.

Den där totala besattheten av att ge sitt allra yttersta för att göra medarbetare, idéer och samarbetspartners rättvisa. För att vi ser det framför oss, det där målet!

Så nästa gång du ska skriva om en kvinna som äger bolag och driver business. Fråga kanske inte hur hon får ihop det. Undra inte över mod eller hur hon ser på att vara en förebild.

Fokusera på verksamheten. Och fråga för en gångs skull vad som rimligtvis skulle kunna stoppa henne.

%d bloggare gillar detta: