Jämställdhet

Den här blir lätt. En text om jämställdhet. Det som format mig, präglat mig, drivit mig genom barndom, ungdomsår och vuxna mål. Alla människors lika rättigheter och skyldigheter i skola, arbetsliv, politik och kultur.

Alla människors lika värde.

Inte bara män och kvinnor. Alla former, färger, storlekar och funktionsvariationer.

Det är så lätt hänt att frågan om jämställdhet stannar vid kön, när den borde handla om… alla.

Jämställdheten är för mig självklar att förutsätta. Allt annat är idioti. Vi lånar en jord, en stund, under en himmel, mellan några hav. Att ett kön eller en färg ska avgöra våra privilegier idag är helt oförståeligt för mig. (Även om jag såklart inte blundar för historien och dess bottenavtryck för utvecklingen som nu sker.)

Jag såg en kampanj för en parfym idag. ”Girls can do anything” lovade varumärket. Jag lovar att aldrig mer köpa deras produkter. Den som försöker tjäna pengar på att paketera något så självklart och därmed få oss att undermedvetet anta att det INTE varit så i västvärlden de senaste åren, borde nog ifrågasättas av fler än avsändaren av de här orden.

Boys can do anything. Det vore en kampanj det.

Låt oss hjälpa varandra att skapa framtidens förutsättningar. För utvecklingsländer och alla förtryckta minoriteter. Inte bygga fler klyftor mellan män och kvinnor, i kampen att utjämna dem. Vi existerar i så många dimensioner. Jag förutsätter att vi förutsätter att alla har samma värde, och fortsätter att bevisa det tillsammans.

%d bloggare gillar detta: