Idé och utförande

Tror du att entreprenörskap handlar om idéer? Tänk vidare. Jag hävdar inte att idén är oväsentlig i sammanhanget, men det är mycket annat som ska till innan den där briljanta lösningen har ett format med ett organisationsnummer, kläs i en affärsmodell och mynnar ut i ett taktfast ekonomiskt flöde. Idag ser man till och med företag som stimulerar uppstart av andra företag utan att det finns en grundidé på plats. Där är det personerna och de sammansatta teamen som anses vara den viktigaste faktorn för succé.

En idé kanske bara är en illusion tills den förverkligas av människor, processer och tydliga produkter eller tjänster? Å andra sidan kan den där idén vara både motorn och bränslet som skapar uthållighet när allting känns nytt och osäkert. Att ha hittat en lösning och känna ett kall, är en glödhet energikälla som får människor (på riktigt) att längta till måndagar och att skutta upp mitt i natten för att anteckna en saknad pusselbit i organisationsmatrisen. Den föder kreativitet. Idéerna förenar tidigare främlingar mot samma hägrande mål, och bygger sammanhållning på ett helt annat sätt än flådiga kickoffer med inhyrda inspirationsföreläsare och utmanande höghöjdsövningar. Sånt man visserligen älskar, men kanske får skjuta på framtiden i en alldeles färsk organisation där det viktigaste är att bevisa bäringen i själva konceptet.

Det som till slut gör skillnaden är utförandet. Din och andras vilja att ge det där lilla extra för att klä visionen i färger och former och ekonomiska matriser som håller. Som stöts och blöts, knuffas omkring i mötesrum och på regniga innerstadsgator, men som blir starkare för varje påfrestning. Detaljer som aldrig någonsin ”bara är detaljer”, utan nyckelfaktorer som blir signifikativa för varumärket eller organisationen du är en del av att bygga från grunden. Förmågan att fortsätta skruva och justera med bibehållen passion för att hela tiden göra lite bättre, mer optimerat, tydligare fokuserat och fortfarande se till att människorna vid din sida vet att de är superstjärnor och du är the No 1 fan. Utförande är precision och kommunikation och tålamod och konflikthantering och eufori i en ständigt föränderlig röra. Som till slut leder fram till platsen där drömmarna har bytt skepnad till en verklighet som går att ta på (eller scrolla i). Det ögonblick när du äntligen kan säga: Det var en idé men nu är det mitt jobb, och du är varmt välkommen att hänga med på resan. Det har gått ett år, men vi har precis börjat.

Skulle du säga att det är idén som skapar förutsättningarna för att lyckas? Eller att utförandet gör hela resultatet? Medan du funderar kan du kika in och kolla Wangaris idé och utförande här.

%d bloggare gillar detta: