Utan gränser

Vem hade jag varit?

Vem hade jag varit utan alla fredagskvällarna när jag följde med pappa till pizzerian för att köpa middag till familjen? Utan smakerna, skratten och samtalen med personerna på andra sidan disken.

Vem hade jag varit utan den korta tiden med honom, han som blev prisad journalist? Som berättade för mig om Israel och Palestina? Vem hade jag varit utan hans vän, och även min vän, supersäljaren. En av de mest drivna jag vet.

Vem hade jag varit utan tiden på den öde ön, sida vid sida i dagar och nätter utan mat, men trollbindande berättelser om vardagar så långt borta från min egen. Afrika, Asien, Sydamerika… Vem hade jag varit utan deras röster, utan deras vilja att dela historien med mig.

Vem hade jag varit utan den chef som trodde på mig, vilsen och osäker i Stockholmsland? Hur hade jag landat om inte i hans perspektiv med smaker, kultur och synsätt så långt och brett från mitt eget? Hur fattig hade jag blivit utan hans tro på mig då?

Vem hade jag varit utan mötet med min hjälte? Hon som fyller lastbilar med förnödenheter, packar tunga varor i veckor, för att köra dem till Syriens brinnande krig? Vem hade jag varit utan lunchen där hon tog mig direkt till den andra världen, där död är vardag och viljan att hjälpa är starkare än livet självt. Vem hade jag varit utan hennes utsträckta hand?

Vem hade jag varit utan alla mina resor till andra länder? Utan alla möten i månader eller korta sekunder. Vem hade jag varit utan hösten i Miami, utan studiebesöket på forskningsstationen mitt ute på Stora Barriärrevet? Utan London och Paris? Utan värmen i L.A eller Islands karga skönhet?

Alla människor som delat en millimeter av sin tillvaro med mig, som gett av sin tid, som bidragit med sin kunskap… Vem är man, vem är kvinna, vem är mörk, vem är ljus, vem är ung och vem är gammal? Längs med livets vägar korsar vi varandra, gnuggar av oss mot varandra, ger lite och får så mycket tillbaks. Vilket land är mitt, och vilket är ditt?

En värld, en kort tid. En chans att följa de strukturer vi behöver, för friheten och möjligheten och rättigheten att leva fullt ut. Det finns inget vi och inget dem.

Utan er hade jag inte varit någonting. Tack för allt ni givit. Jag ska göra vad jag kan så länge jag lever. Imorgon väljer vi fortsättningen ❤️🌍

%d bloggare gillar detta: